Toegankelijkheid

Goed om te weten

Alle informatie over de toegankelijkheid op Paleis Het Loo, zodat je goed voorbereid bent op je bezoek.

Contact

vragen of tips over toegankelijkheid? info@paleishetloo.nl 055 577 24 00

Alle informatie

Aankomst
Het is mogelijk om op de parkeerplaats dicht bij het entreegebouw te parkeren en uit te stappen. Vanaf de bushaltes 'Gedenknaald' of 'Paleis Het Loo' is het tien minuten lopen naar het entreegebouw.

Bereikbaarheid op het terrein
Naast de parkeerplaats staat het entreegebouw. Vanaf hier betreed je het museumterrein en begin je bij het stallenplein. Vanaf het stallenplein is het tien minuten (500 meter) lopen naar het paleis en de tuinen. Let op: er ligt hier klinkerbestrating.
Er rijdt een shuttlebus naar de ingang van de tuinen (dagkaart: 1 euro p.p.). In de shuttlebus is plaats voor acht personen per rit. In de tuinen liggen grindpaden. Vanuit de tuinen loop je naar de ingang van het paleis.

Paleis
Je komt binnen in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Nederlandse voice-over.
De paleisroutes bezoek je met een audioverhaal. Er zijn drie verschillende verhalen, elk van dertig minuten lang. De audioverhalen kun je beluisteren in de app op jouw telefoon of via een audiotoestel dat je bij Paleis Het Loo kunt lenen. Heb je hierbij hulp nodig, dan kun je terecht bij de informatiebalie in de vestibule.

Hulphonden
Hulphonden zijn welkom, huisdieren zijn niet toegestaan.

Begeleiders
Alle bezoekers betalen het reguliere entreetarief. Dat geldt ook voor begeleiders.

Paleis
Je komt binnen in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Engelse ondertiteling.
De paleisroutes bezoek je met een audioverhaal. Er zijn drie verschillende verhalen, elk van dertig minuten. De audioverhalen kun je volgen in de app op jouw telefoon of via een toestel dat je bij Paleis Het Loo kunt lenen. In de app kun je de tekst lezen van de drie verhalen. Vanaf juni 2022 (onder voorbehoud) is het verhaal 'Huis van Wilhelmina' ook beschikbaar in NGT-video.

Tuinen en stallen
Elke laatste zaterdag van de maand worden de verhalen bij de vertelpodia getolkt door een tolk Nederlandse Gebarentaal. Aanmelden is niet nodig.

Paleis
Je komt binnen in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Nederlandse voice-over en Engelse ondertiteling.

De paleisroutes bezoek je met een audioverhaal. Er zijn drie verschillende verhalen, elk van dertig minuten. De audioverhalen kun je volgen in de app op jouw telefoon (neem hiervoor een koptelefoon of oortjes mee) of via een toestel dat je bij Paleis Het Loo kunt lenen. In de app kun je de verhalen ook lezen.

Parkeren
Er zijn parkeerplaatsen speciaal voor bezoekers met een rolstoel of loophulpmiddel. Deze parkeerplaatsen bevinden zich dicht bij het entreegebouw.

Entreegebouw en stallenplein
Naast de parkeerplaats staat het entreegebouw. Vanaf hier betreed je het museumterrein en begin je bij het stallenplein. Het entreegebouw, de stallen, koetshuizen en restaurant 'prins hendrik garage' zijn voor iedereen goed toegankelijk.

Route naar tuinen en paleis
Vanaf het stallenplein is het is tien minuten (500 meter) lopen naar het paleis en de tuinen. Er ligt hier klinkerbestrating. Er rijdt een pendelbus naar de ingang van de tuinen (dagkaart: 1 euro p.p.). In de shuttlebus is plaats voor acht personen. Deze shuttlebus vervoert ook ingeklapte rolstoelen / rollators / buggy’s.
Een shuttlebus met rolstoellift rijdt op aanvraag via reserveringen@paleishetloo.nl (ten minste drie dagen voor je bezoek).

Tuinen
De tuinen zijn vanwege grindpaden lastig begaanbaar.

Paleis
In het paleis zijn liften aanwezig. De paleisroutes kun je zelfstandig volgen met een audioverhaal. In het audioverhaal wordt duidelijk aangegeven waar je de liften kunt vinden.
De paleisroutes hebben beperkte capaciteit. We stellen het daarom enorm op prijs als je ons vooraf laat weten dat je in een rolstoel of met een loophulpmiddel komt. Stuur een mail naar reserveringen@paleishetloo.nl. Alvast bedankt!

Zitplaatsen
In het paleis zijn er op de routes geen bankjes om op te zitten. Op het stallenplein en in de tuinen staan wel voldoende bankjes.

Toiletten met ruimte voor een rolstoel
Er zijn toiletten met ruimte voor een rolstoel bij:

  • Het entreegebouw;

  • Restaurant prins hendrik garage;

  • Het onderhuis in het paleis;

  • Het tuinrestaurant.

Begeleiders
Er is gratis entree voor begeleiders van groepen uit zorginstellingen bij aanmelding via reserveringen@paleishetloo.nl. Begeleiders van individuele bezoekers met een (lichamelijke) beperking betalen het reguliere tarief.

Hulphonden
Hulphonden zijn welkom, huisdieren zijn niet toegestaan.

Voor een scootmobiel geldt op het gehele terrein een maximumsnelheid van zes km/uur. In het paleis is geen ruimte voor scootmobielen. We bieden je daarom een rolstoel aan als je een paleisroute wilt volgen. Laat ons weten dat je komt via reserveringen@paleishetloo.nl, dan zetten we een rolstoel voor je klaar.

Wil je een rolstoel lenen tijdens jouw bezoek? Dat kan. Stuur een e-mail naar reserveringen@paleishetloo.nl en vermeld hierbij je geplande bezoekdatum. We zorgen dat er een rolstoel voor je klaarstaat.

Bereikbaarheid op het terrein
Naast de parkeerplaats staat het entreegebouw. Vanaf hier betreed je het museumterrein en begin je bij het stallenplein. Vanaf het stallenplein is het is tien minuten (500 meter) lopen naar het paleis en de tuinen. De ingang naar het paleis is vanuit de tuinen.

Rustige momenten
In het paleis kan het behoorlijk druk zijn. Je kunt de drukte vermijden door op een relatief rustige dag jouw bezoek te plannen. Dinsdag of woensdag zijn vaak rustige dagen.

Rustige plekken
Het paleis is het drukst bezochte onderdeel van Paleis Het Loo. Het stallenplein en de paleistuin zijn rustiger. Hier zijn voldoende bankjes om te zitten. Even uitrusten in het restaurant kan ook. Vermijd dan de drukke lunchpiek.

Paleis
Je komt binnen in het onderhuis. Hier speelt een film over de geschiedenis van Paleis Het Loo met Nederlandse voice-over en Engelse ondertiteling. Deze film heeft licht- en geluidseffecten.

Paleisroutes
Er zijn drie verschillende audioverhalen waarmee je een paleisroute kunt volgen, elk van dertig minuten. Opmerking: het familieverhaal heeft veel geluidseffecten. 
De audioverhalen kun je beluisteren of meelezen in de app. De app kun je downloaden op je eigen smartphone, neem hiervoor een koptelefoon of oortjes mee. Je kunt ook een toestel lenen van Paleis Het Loo.
De route die je door het paleis loopt, is eenrichtingsverkeer. Mocht je tussentijds willen stoppen, spreek dan een van onze collega's aan. Diegene zal je naar buiten helpen.